Skimmers

Een zwembad is steeds voorzien van een aantal inbouwstukken om de waterafvoer te garanderen en de kwaliteit van het zwembadwater te garanderen. Een belangrijk onderdeel zijn de skimmers.

Wat zijn skimmers

Een skimmer is een onderdeel van het skimmerzwembad dat ervoor zorgt dat drijvend vuil op het wateroppervlak wordt afvoert naar de filterpomp en zandfilter. Er dient minimaal 1 skimmer geplaatst te worden om het vuil af te drijven. Meerdere skimmers plaatsen is wel aangeraden. ( afhankelijk grootte zwembad )

Skimmers worden geplaatst bij zowel ondergrondse als bovengrondse zwembaden. Skimmers voor opzetzwembaden noemt men oppervlakte skimmers, skimmers voor inbouwzwembaden noemt men inbouwskimmers.

Skimmers werken alleen goed in combinatie met inspuiters. De inspuiters staan meestal recht tegenover een skimmer om zo het vuil beter af te voeren. Grote stukken vuil ( insecten, plastic, bladeren, papier... ) worden via de skimmer opgevangen door een bodemput waarin een skimmermandje zit vooraleer het water naar de filterpomp vloeit. De hoogte van het waterpeil staat het best in het midden van de skimmer. Bij linerzwembaden en bouwkundige zwembaden kunnen de skimmers afgewerkt worden met een sierflens.

Alle gebruikte schroeven dienen vervaardig zijn in RVS staal, om roest te voorkomen.

Het is aanbevolen per 25m³ zwembadinhoud minstens 1 skimmer te plaatsen om een goede waterzuivering te garanderen.

PVC, brons of staal

Skimmers worden vooral gebruikt bij bouwkundige zwembaden en grote opzetzwembaden. De afwerking / opbouw van het zwembad zal bepalen welke soort skimmer je dient te plaatsen. Zo worden vooral PVC skimmers gebruikt bij kunststofzwembaden ( kunststof, liner, opzet...) en bij betonnen of betegelde zwembaden worden bronzen of roestvrij stalen skimmers gebruikt. Deze hebben een zeer hoge levensduur maar zijn een stuk duurder dan de plastic skimmers. De skimmers worden tijdens de bouw van het zwembad in de fabriek geplaatst of tijdens de opbouw op locatie.

Kwalitatieve skimmers zijn goed bestand tegen UV ( verkleuring / broos worden ) en bestand gebruikte chemicaliën in het zwembadwater.

Plaats een skimmer steeds in de tegenrichting van de wind. Zo drijft vuil beter weg in de skimmers.

Hoogwaterskimmers

 

Er bestaan ook hoogwater skimmers, deze skimmers kunnen tegen de zwembadboord geplaatst worden, waardoor het waterpeil nog meer kan stijgen. Bovendien geeft het je zwembad een mooie en moderne uitstraling, zoals het onderloop zwembad. Er bestaan ook designskimmers.

Er zijn 3 type skimmers te verkrijgen

  • Skimmer met smalle zuigmond
  • Skimmer met brede zuigmond
  • Gekleurde skimmers

Kleuren

Skimmers zijn te verkrijgen in tal van kleuren zoals antracietgrijs, beige, blauw, Caraïbisch groen, lichtblauw, lichtgrijs, wit, zwart... Ook kan enkel de sierflens / skimmerraam gekleurd zijn.

Skimmersets 

Skimmers zijn ook verkrijgbaar in een zogenaamde skimmerset. Skimmersets bevatten meestal meerdere skimmers, inspuiters en een sierflenzen voor foliebaden en préfab-zwembaden.

Offerte zwembad aanleggen