Zwembadisolatie

Een zwembad in de tuin brengt het ultieme vakantiegevoel tot aan je eigen achterdeur. Hier gaan je kinderen samen met vriendjes zwemmen, komen je maten mee barbecueën of ga je op een vrije namiddag lekker luieren in de zon.  De bouw ervan is een forse investering die je tot in de puntjes moet plannen. Want door vooraf de beste keuzes te maken, kan je in de jaren van gebruik veel geld besparen. Door te kiezen voor de juiste isolatie bijvoorbeeld.

Een eigen zwembad is prachtig in je tuin, en het brengt je jarenlang eindeloos plezier. Daarom vervangen meer en meer Belgen hun aanvankelijke opbouwzwembad door een totaalrealisatie als vast element in de tuin. Van de bouwkost zelf kan je offertes vragen, zodat je elk bedrag zwart op wit ziet staan. Wat je echter niet exact kan bepalen vooraf, is de jaarlijkse kost die je zwembad nodig heeft. 

Zwemmen in tussenseizoen

Net als bij je woning kan je door goed te isoleren de vaste kost van je zwembad sterk terugdringen. Want je zwembad verliest – zeker in de tussenseizoenen – snel zijn warmte. Je ziet letterlijk je energie-euro’s verdampen, waardoor de jaarlijkse rekening fors kan oplopen. Om ook behaaglijk te kunnen zwemmen in de lente- en herfstmaanden, is het belangrijk om de warmte van je water zo goed mogelijk bij te houden, en dus voor de juiste isolatie te kiezen. 

Zwembadbodem- en wand isoleren

Een eerste stap in goed isoleren is voorkomen dat de waterwarmte – en je euro’s - langs de bovenkant van het zwembad de lucht in gaat. Met een afdekking behoud je al een aanzienlijk deel van de warmte. Een goede isolatie van de zwembadkuip zelf – zowel de bodem als de wanden - geeft je jaarlijks een flinke winst op je verwarmingskosten.

Rond de zwembadkuip wordt er in de grond isolatie aangebracht, vaak met platen. Wie louter kiest voor isolatieplaten, zal toch een aanzienlijk verlies hebben. Denk maar aan de hoekjes en kantjes rond de trap, en de buizen die van en naar je technische ruimte lopen. Op elk van deze plekken verlies je warmte, en bijgevolg ook geld.

Koudebruggen bij zwembad vermijden

Aan de ondergrondse buizen en aan de hoekjes rond de trap vormen zich koudebruggen. Daarom is een rechtstreeks in de grond gegoten isolatie de meest efficiënte keuze. Met een volledig uitvullende isolatie heb je een oplossing die mooi aansluit aan het zwembad en bijhorende technieken. Je kan op deze manier het ondergrondse verlies bij de buizen en de trap volledig terugdringen.

Sneller aanleggen én geld besparen

Dit type isolatie wordt als een licht vochtige massa rondom de kuip en de buizen van je zwembad verpompt. De laag is dikker dan bij standaard platen, en alles valt vanzelf op de juiste plaats.  Zwembadbouwers kennen meer en meer de voordelen van deze isolatievorm.

Het bouwproces van je zwembad gaat ook sneller, omdat de isolatielaag de standaard zand- of stabilisé-uitvulling vervangt. Na de uitvulling kan het zwembad rondom vrijwel onmiddellijk worden aangelegd.

Hoeveel kan jij besparen met je toekomstige zwembad? 

Goed en volledig isoleren van bodem en wand kan zorgen voor een besparing tot 1.500€ per jaar.  Dat wil zeggen dat je na de levensduur van je zwembad (10 à 20 jaar) tussen 15.000€ en 30.000€ in je zak kan houden. 

Als je een zwembad bouwt, wil je er zo veel en zo lang mogelijk van genieten. Zelfs als de zomer Belgischer is dan anders, wil je ’s ochtends een frisse duik nemen voor je bijvoorbeeld naar je werk vertrekt. Vooraf goed isoleren is nog altijd de beste manier om energie én geld te besparen als zwembadeigenaar.