Kunststof zwembaden

Kunststof wordt zeer veel gebruikt bij inbouw zwembadbouw, daar het een zeer waterdicht en makkelijk te verwerken product is. Wij leggen de soorten inbouw zwembaden in kunststof uit.

We onderscheiden 2 soorten kunststofzwembaden

1. Kunststof zwembaden in & stuk

De zwembaden worden in 1 stuk gemaakt in de fabriek a.h.v. een mal. Ze worden vervolgens naar de plaats van aanleg vervoerd en met een kraan waterpas in een kuil geplaatst. Hun kern bestaat bestaat uit kunststof onderdelen ( polyester, vinylester, epoxy, acrylaat...) We onderscheiden 4 soorten zwembaden:

 1. Polyester zwembaden
 2. Vinylester zwembaden
 3. Epoxy zwembaden
 4. Keramische zwembaden

2. Modulaire zwembaden

Verschillende kunststofonderdelen ( panelen / steunen / liggers ) worden aan elkaar vastgemaakt / gelast tot 1 kuip. De montage kan in zowel de fabriek als op de plaats van aanleg worden uitgevoerd. We onderscheiden 2 soorten modulair opgebouwde kunststof zwembaden:

 1. Polyethyleen zwembaden
 2. Polypropyleen zwembaden

Voordelen kunststof zwembaden

 • + snelle montage
 • + maatwerk mogelijk
 • + duurzaam
 • + hoge garantie fabrikant
 • + grote keuze kleuren
 • + hoge kwaliteit door gecontroleerde fabrieksomgeving
 • + zeer waterdicht
 • + goedkoper dan bouwkundige zwembaden

Osmoseprobleem

Osmose blijft een probleem bij zwembaden uit polyester... minder bij epoxy- en vinylesterzwembaden. Osmose wordt veroorzaakt door de reactie van de gelcoating door een hoge temperatuur. Er ontstaan zeer kleine blaasjes op het oppervlak van de kuip. De vloeistof is niet gevaarlijk, zal de dichtheid van het zwembad niet aantasten en zal de kleur niet doen veranderen. Wij raden aan om te kiezen voor een zeer kwalitatief zwembad om osmose te vermijden. Osmose kan verholpen worden dankzij zwembadrenovatie. Osmose treed minder op bij polyethyleen zwembaden en polypropyleen zwembaden.

Vraag steeds naar de geldende garantievoorwaarden en de duurtijd van de garantie bij de fabrikant indien osmose zou optreden.

Kunststof zwembaden

De wand van deze zwembaden zijn vervaardigd in verschillende lagen en worden opgebouwd met polyester, vinylester of epoxy. Ze worden meestal in één stuk gemaakt, geleverd en geplaatst. Hun hoge waterdichtheid, snelle plaatsing en laag onderhoud zijn de belangrijkste troeven. We noemen ze ook wel zwembadkuipen.

 1. Polyester zwembad
 2. Vinylester zwembad
 3. Epoxy zwembad
 4. Keramisch zwembad

Polyethyleen zwembaden ( HDPE )

Het HDPE zwembad ( High Density Polyetheen, of Hoge Dichtheid Polyetheen ) bestaat uit kunststof plaatmateriaal van 10 mm dik en wordt als bouwkundig kunststof zwembad in de fabriek gelast tot 1 kant-en-klare kuip. De kunststof is verkrijgbaar in verschillende kleuren waardoor het zwembad perfect past in uw tuin of als binnenzwembad. Polyethyleen zwembad

Polypropyleen zwembaden ( PP )

Polypropyleen zwembad verschilt niet veel van het HDPE zwembad. Ze bestaan ook uit kunststof polypropyleen panelen en platen die aan elkaar worden gelast tot een kuip. Ze worden voorzien van de benodigde steunen om zijdelingse druk op te vangen. Het zwembad is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Polypropyleen zwembad