Betonnen zwembaden

Betonnen zwembad

Wat zijn betonnen zwembaden en wat zijn de mogelijkheden om een zwembad in beton te plaatsen?

Een zwembad in beton is een zwembad voor het leven. Je kan kiezen tussen gemetste betonzwembaden, gegoten betonzwembaden of gespoten betonzwembaden.

Betonzwembaden kunnen in alle soorten vormen uitgevoerd worden. Het nadeel is de langere uitvoeringstermijn.

Zwembadbekleding

Het beton kan op verschillende manieren bekleed worden: Geen bekleding, naakte beton ( kan in de massa gekleurd worden ), PVC-folie of linerfolie, Mozaïek, Polyester, Stuklaag...

Type beton zwembaden

Je kan een zwembad in beton uitvoeren als een overloop zwembad, onderloop zwembad of als skimmer zwembad.

Uitvoeringsmogelijkheden

Er zijn 5 manieren om een zwembad in beton uit te voeren:

1. Ter plaatse gegoten beton

Dergelijke zwembaden worden uitgevoerd d.m.v. het storten van waterdicht gewapend beton tussen een bekisting. De vloerplaat wordt ter plaatse gegoten op een waterdichte folie en wapeningsnet. Er wordt thermische isolatie voorzien om de afkoeling van het zwembadwater tegen te gaan. Er kan wel of geen zwembadbekleding voorzien worden.

2. Préfab betonpanelen

Préfab betonpanelen worden op een betonnen vloerplaat geplaatst en aan elkaar vastgemaakt. Het nadeel van dit systeem is dat je beperkt bent tot de standaard afmetingen van de panelen. Het voordeel is de snelle plaatsing van de modulaire panelen, dit kan reeds in 2 dagen afgewerkt worden. De panelen worden in de fabriek gemaakt en vervolgens via een oplegger naar de klant gebracht. Naast de wanden zijn er ook préfab inlooptrappen beschikbaar. De wanden zijn zeer glad en uitermate geschikt om een zwembadfolie tegen te plaatsen.

3. Betonblokken

Er worden holle betonblokken gemetst op de betonnen vloerplaat volgens de juiste hoogte en breedte. Vervolgens wordt er thermische isolatie geplaatst tegen de betonblokken en kan de zwembadbekleding geplaatst worden. De betonblokken kunnen ook voorzien worden van een egalisatielaag.

4. Polystyreen blokken

Polystyreen blokken bestaan uit geëxpandeerd polystyreen zijn witte "isomo" blokken die zonder mortel op elkaar geplaatst worden dankzij een tand en groef systeem. De zwembad snelbouwblok worden aan elkaar gelijmd. Zij fungeren als verloren bekisting en hebben isolerende eigenschappen waardoor er geen extra isolatie dient geplaatst te worden. In de holle blokken worden ijzeren wachtstaven geplaatst en fungeren als wapening. Vervolgens worden de blokken volstort met beton.

Het voordeel van dit systeem is de snelheid van bouwen. Het werk vermindert met meer dan 60% t.o.v. traditionele bouwstenen. De isolatiewaarde van dit systeem is veel groter dan bij traditionele methodes, waardoor u bespaart op het energieverbruik en de verwarmingskosten.

De wanden zijn zeer glad en kunnen voorzien worden van een zwembadbekleding zoals een linerbekleding of polyesterbekleding. Dergelijk systeem is zeer geschikt voor de doe-het-zelf markt.

5. Spuitbeton

Het beton wordt gespoten op een vlechtwerk van wapening. Het grote voordeel van spuitbeton is dat het uitermate geschikt is om zeer grillige vormen mee te maken. Er zijn geen beperkingen in bochten en afrondingen. Het is de perfecte oplossing om een natuurlijk of lagoon zwembad / zwemvijver te creëren. Het spuitbeton wordt vervolgens manueel gladgestreken. Het spuitbeton kan afgewerkt worden met mozaiek, tegels of een waterdichte coating.

Voor- en nadelen betonnen zwembad

 • + alle vormen mogelijk
 • + veel uitvoeringsmogelijkheden
 • + zeer stevig en duurzaam
 • + meerwaarde eigendom
 • - lange uitvoeringstermijn t.o.v. kunststof bad
 • - extra kosten bij eventuele bronbemaling
 • - duur in aanleg

Betonen zwembad waterdicht maken

Zwembad waterdicht maken? Er zijn een aantal mogelijkheden om de kuip waterdicht te maken.

De prijzen verschillen naargelang het product. Elk product heeft zijn eigen duurzaamheid. Belangrijk is een dichting te kiezen dewelke niet gevoelig is aan osmose en algenvorming. Mozaïek en tegels zijn de duurste oplossing omdat dit zeer arbeidsintensief is.

Hoe een zwembad in beton waterdicht maken?

 • geen, naakte beton
 • verf ( cementgebonden verf, synthetische verf of verf op basis van hars )
 • polyester coating
 • liner of folie
 • waterdichte pleister
 • mozaïek
 • tegels

Vergelijk de prijzen

Via onze website kan je de betonzwembad prijzen vergelijken bij verschillende zwembadbouwers in jouw buurt. Bespaar tot 30% op een zwembad in beton. Klik hier om offertes te vergelijken.

Offerte betonnen zwembad aanleggen