Houten opzetzwembaden

Een houten opzetzwembad heeft een natuurlijke uitstraling en past perfect in een natuurlijke omgeving.

Verschillende opbouwtypes

Een zwembad in hout kan je verkrijgen in verschillende opbouwtypes:

  • Kuip van metaal: de kuip bestaat uit een metalen frame waar vervolgens de metalen wanden worden afgewerkt met hout + afwerking liner
  • Kuip van hout: het zwembad wordt opgebouwd met een klein metalen frame/steunen en de wanden worden enkel in hout geplaatst + afwerking liner

De houten opzetzwembaden zijn te koop in een kant-en-klaar bouwpakket en zijn dankzij een eenvoudige groef-en veerverbinding vrij eenvoudig te plaatsen. Deze zwembaden worden op stevige basis van stabilisé of betonplaat gezet. De betonplaat moet op een correcte manier geplaatst worden ( waterpas ) om te voldoen aan de voorschriften, veiligheid en garantievoorwaarden. Dergelijke zwembaden zijn permanente zwembaden en worden in de winter in principe niet afgebroken.

Je kan deze eenvoudig zelf plaatsen of laten plaatsen door een vakman. Het onderstel kan bestaan uit een metalen frame om de waterdruk tegen te houden. Houten zwembaden zijn ideaal voor opbouw, half-inbouw en volledige inbouw. De keuze voor een van de drie opties hangt af van de helling van het terrein, de bodemgesteldheid, de graafwerkzaamheden die u kunt uitvoeren en natuurlijk uw persoonlijke voorkeur. In alle gevallen wordt het zwembad op een betonplaat geplaatst. ( afhankelijk model )

Hout

Belangrijk bij de aankoop van een houten opzetzwembad is de kwaliteit van het gebruikte hout. Het hout bestaat meestal uit Nordic Pine of Rode den, (45 mm) klasse 4 geïmpregneerd hout. Zorg er steeds voor dat het hout FSC gecertificeerd is. Hout met een dergelijk label werd gewonnen uit verantwoord beheerde bossen. Deze moeten de sociale, milieu- en economische belangen in balans houden. Dit beschermt de bossen voor de generaties die nog komen. Je kan dus met een gerust hart de kwaliteit en duurzaamheid van dit hout aanvaarden.

Kies bij voorkeur voor een zwaluwstaart verbinding tussen de houten latten. Deze zijn niet alleen sterker maar ook veiliger voor kinderen. Het hout heeft een isolerende werking, het water koelt hierdoor minder snel af. Na verloop van tijd kan je het hout behandelen. Verven (lakken) is in principe niet nodig.

Vorm & afmeting

Houten zwembaden zijn te verkrijgen in tal van afmetingen en vormen zoals rond ( 8-hoekig ), ovaal en rechthoekig. De diepte ligt tussen 1m20 - 1m50.

Trappen

Dergelijke zwembaden worden geleverd et 2 zwembadtrappen: De ene trap is gemaakt van roestvrij staal en wordt aan de binnenkant van het bad geplaatst. De andere is gemaakt van hout en wordt aan de buitenzijde geplaatst. Uit veiligheidsoverwegingen naar kleine kinderen toe, kan je steeds de buitentrap ( houten trap ) verwijderen + een afdekzeil / noppenzeil ( winterzeil ).

Liner

De liner van een houten zwembad bestaat uit een waterdichte folie van PVC. De liner wordt geplaatst op een anti-bacteriële viltlaag. Deze werkt de oneffenheden van de bodem en ruwe wanden weg en beschermt de liner tegen plooivorming en scheuren. De PVC-liner is te krijgen in tal van kleuren ( blauw, beige, groen...) en kan met een mozaëikprint geleverd worden.

Voordelen

  • + doe-het-zelf mogelijk
  • + veel vormen en afmetingen beschikbaar
  • + strakke en natuurlijke uitstraling
  • + stevig en duurzaam ( kies goed hout )
  • + goedkoop ( t.o.v. bouwkundig zwembad )
  • + wordt geleverd met pomp / filter / skimmer / aansluitpunten...

Houten opzetzwembaden met terras

Wens je te zonnen aan het zwembad, maar wens je niet het zwembad in te bouwen, dan kan je opteren om een houten zonneterras + trap te bouwen rondom het zwembad.

Offerte houten zwembad aanleggen