Wat is een zwembadpomp

Dankzij de zwembadpomp blijft het water schoon en veilig om te zwemmen. Het is een essentieel onderdeel van de zwembadtechnieken.

Wat doet de zwembadpomp

Een elektrische zwembadpomp is onontbeerlijk voor het in beweging houden van het zwembadwater. De pomp zorgt er samen met het filtervat voor dat het zwembadwater proper en gezond blijft. Dankzij de circulatie van het water, worden er ook systematisch chemische middelen toegevoegd. ( chloor ) Vuil en zand worden door de pomp naar het filtervat gezogen.

Een zwembadpomp is voorzien van een aanzuigaansluiting en een persaansluiting. Via de aanzuigaansluiting wordt de pomp voorzien van water. Het water loopt eerst door het filter heen, welke gevuld is met filterzand of filterglas, waarna het weer via de persaansluiting naar het zwembad wordt geleid.

Een pomp moet in 4 à 6 uur alle water van het zwembad kunnen rondpompen.

Er bestaan 2 soorten zwembadpompen

  • Zwembadpompen met een vaste snelheid: pomp draait aan een vaste snelheid
  • Zwembadpompen met een variabele snelheid: de pomp draait aan een variabele snelheid (ook wel energiezuinige zwembadpomp genoemd)
Een zwembadpomp met variabele snelheid kan tot 80% energie besparen t.o.v. een pomp met vaste snelheid.

De vaste zwembadpomp blijft continue draaien. Deze is ook het minst energievriendelijk. Belangrijk bij het kiezen van een zwembadpomp met vaste snelheid is te kijken naar de opvoerhoogte. Dit is een aanduiding die de pompcapaciteit laat zien bij hoge en lage weerstand.

De variabele zwembadpomp is zeer energievriendelijk. Je kan zelf regelen hoeveel water de pomp dient te verpompen. Dit kan een besparing van 80% opleveren én ze gaan langer mee.

Hoe de juiste pomp kiezen

  • wat is de maximale pompcapaciteit ( bereken de inhoud van het zwembad - zie onder )
  • kies je voor een vaste of variabele pomp ( energiebesparend of niet )
  • hebben we te maken met hoge of lage weerstand van de buizen
  • hoe ver zal de pomp staan van het zwembad
  • om de hoeveel tijd wens je het zwembadwater rond te pompen ( 4u of 8u )

Inhoud berekenen

De inhoud ( m² ) van het rechthoekig zwembad kan je berekenen door L x B x H te berekenen. Bvb Je hebt een zwembad van 8m lang, 4m breed en 2m diep. Dan is de inhoud van het zwembad: 64m³.

De inhoud van een rond zwembad kan je berekenen door 3,14 x straal x straal x diepte te berekenen. Bvb Je hebt een rond zwembad van 4m diameter ( = 2m straal ) en 2 meter diep. Dan is de inhoud van het zwembad: 25,12m³.

Debiet pomp berekenen

Aan de hand van de inhoud van het zwembad kunnen we het minimale debiet berekenen ( doorstroomsnelheid van de zwembadpomp ) dat de pomp moet aankunnen. Hierbij delen we de inhoud door 3 of 3,5. Bvb We hebben een zwembad met een inhoud van 64m³. We delen 64/3 = 21,3m³. We hebben een zwembadpomp nodig met een minimale gewenste capaciteit van 21,3m³ per uur. Normaal gezien delen we de inhoud door 4 ( 4 uur tijd voor 1x rondpompen water ) maar door de weerstand van de buizen delen we inhoud door 3.

Weerstand van de leidingen

Vervolgens bekijk je wat de weerstand van de leidingen is. Afhankelijk van de soort technische installatie & leidingwerk ( afstand pomp vs zwembad ), de plaats van het zwembad ( ondergronds, bovengronds ) en waarvoor de pomp zal gebruikt worden ( enkel water rondpompen, aansluiting stofzuiger, warm water pompen van/naar zonnecollectoren... ). Je zal een zwaardere pomp nodig hebben bij een grote weerstand van de leidingen. Bijvoorbeeld,het water moet namelijk een redelijke afstand overbruggen naar de technische installatie.

Pompen met filtercartridges ( patroonfilters )

De cartridge filterpomp wordt meestal gebruikt bij kleinere zwembaden of voor particuliere opzetzwembaden. De pomp bevat een patroonfilter in papier en houdt kleine onzuiverheden tegen. Je dient deze wekelijks te spoelen met vers water en 1x per maand dien je de filter te vervangen. De filters kunnen los per stuk gekocht worden en kosten +/- €5 / stuk. Ook weer hier dien je de inhoud te berekenen om de juiste cartridge filterpomp te kiezen.

Dergelijke pompen worden meegeleverd bij kant-en-klare zwembaden, in de vorm van een doe-het-zelf pakket. Hier spreken we meestal over de opzetzwembaden in kunststof, PVC en hout.

De prijs van de pomp hangt af van de gevraagde capaciteit. Meestal hangt dit samen met de grootte en debiet van het water.

Zandfilterpompen ( zandfilters )

Deze zelfaanzuigende zwembadpompen zijn speciaal gemaakt voor grotere zwembaden of voor residentiële zwembaden. Ze zijn belangrijk voor het circuleren en filteren van zwembadwater. Dit is benodigd om uw zwembad gezond te houden. Belangrijk is om steeds het merk van de pomp te kopen als het merk van het zwembad.

Welke soort pomp je ook kiest, kies een model dat zeer stil is. Check ook of de pomp gebruikt kan worden voor agressief water met een hoog chloor/broom en PH-gehalte of voor water behandeld met zoutelektrolyse of chloor.

Er zijn ook filterpompen te koop in massief brons. Bronzen (legering van tin en koper) pompen zijn bestand tegen corrosie van zoet en zout water. Kies steeds een pomp met thermoplastische behuizing, deze pompen zijn weerbestendig

Kies een model met een doorzichtig filterdeksel, dan maakt mogelijk om van buitenuit de vervuiling van de filter te controleren.

Offerte zwembad aanleggen