Zwembadafdekking

Een zwembadafdekking is een must voor de veiligheid maar heeft ook een energiebesparende reden: afkoeling van het zwembadwater tegengaan. Wij leggen de verschillende mogelijkheden uit om je zwembad af te dekken.

Rolluik of afdekzeil

De installatie van een zwembadafdekking kan gerealiseerd worden voor zowel nieuwe zwembaden als voor bestaande zwembaden. Er kan geopteerd worden om het zwembad af te dekken met een zwembad rolluik of afdekzeil. Het zeil / rolluik schuift over het zwembad dankzij geleidingsrails / haken die worden geplaatst aan/tegen de zijkant van het zwembad.

De plaatsing van een rolluik of zwembadzeil op rol neemt maximum 1 à 2 werkdagen in beslag. Het voordeel is dat je het zwembad niet leeg dient te laten lopen en dat er geen boringen in de kuip van het zwembad dienen te gebeuren om de afdekking te plaatsen.

De aandrijving van de afdekking kan ofwel manueel of gemotoriseerd gebeuren. Bij automatische afdekkingen, zijn er tal van mogelijkheden om de rol en motor te plaatsen. Er kan geopteerd worden om een afdekking op de grond of in het water te plaatsen.

We maken een groot onderscheidt tussen een rolluik en afdekking met zeil.

Energiebesparend & kostenbesparend

De plaatsing van een afdekking is ook energiebesparend. Je zorgt er niet alleen voor dat het veilig is maar je laat ook het zwembadwater minder snel afkoelen door de nacht, wind en verdamping.

Hierdoor dient de zwembadverwarming minder zijn werk te doen en kan je besparen op de elektriciteitskosten. Op termijn haal je de investering in een zwembadafdekking er zeker uit.

Bovendien houdt een afdekking de verdamping tegen van het water, waardoor er gedurende het jaar minder water dient toegevoegd worden.

Een zwembadrolluik is de beste oplossing om energie te besparen. In tegenstelling tot een zwembadzeil houdt een rollluik het meest de warmte / koude tegen.

Voordeel van een afdekking

 • beschermt kinderen en dieren tegen vallen in het water
 • houdt het zwembadwater warm ( energiezuinig )
 • houdt vuil tegen ( bladeren, insecten, papier... )
 • algemeen minder onderhoud aan het zwembad
 • minder gebruik van chemicaliën
 • minder verdamping van het zwembadwater ( kostenbesparend )

Afdekzeilen

Een zwembad kan ook afgedekt worden met een zeil. Er bestaan "gewone afdekzeilen" en "solar afdekzeilen".

Net zoals het rolluik houdt een afdekzeil de verdamping en afkoeling van het water tegen waardoor er op de verwarming kan bespaard worden. Een afdekzeil kan je manueel plaatsen of gemotoriseerd ( op rol ). Een zeil kan gemonteerd worden in het gras, in de boordstenen of in hout en kan geplaatst worden boven een bovengronds en ondergronds zwembad. Een zeil is voorzien van een waterdoorlatend gaas om regen en smeltende sneeuw door te laten. Zo gaat het zeil op termijn niet gaan doorhangen en wordt scheurvorming voorkomen

Er dient een groot verschil gemaakt te worden tussen afdekzeilen voor recreatieve zwembaden en goedkope opzet/opblaasbare zwembaden en afdekzeilen voor privézwembaden. Een goedkoop afdekzeil zal meestal manueel geplaatst / gespannen worden, terwijl een afdekzeil voor een privézwembad gemotoriseerd het zwembad zal beschermen via liggers.

Noppen zwembadfolie met manueel rolsysteem

Zomerzeil en winterzeil

Een zwembadzeil kan bestaan uit gewone vinylnoppenfolie of in PE schuim. Toch maakt men een verschil tussen een winter afdekzeil en een zomer afdekzeil.

Zomerzeil

Tijdens de zomer zam men opteren om een noppenfolie te plaatsen. Over het algemeen warmt een noppenzeil beter het zwembadwater op bij zonlicht, daarom noemt men het een zomerzeil. Een PE-zeil is tijdens de zomer bij bewolkte dagen of dagen met weinig zonlicht ook een goede oplossing.. Ze hebben een grotere isolerende werking en houden de warmte net iets beter bij. Er bestaan tal van soorten noppenfolies met verschillende thermische eigenschappen/waarden. De beste noppenfolies zijn de solar noppenfolies.

Winterzeil

Een winterzeil wordt het best geplaatst net voor de herfstperiode. Het houdt vallende bladeren en vuil tegen tijdens de herfst / winterperiode. Een winterzeil laat vrijwel geen zonlicht door, waardoor u veel minder kans op algen heeft. In het voorjaar kost het je dan ook veel minder moeite, tijd en geld aan chemicaliën om uw zwembad schoon te maken en op te starten. Een winterzeil kan bestaan uit verschillende materialen zoals:

 • PE weefsel
 • PVC gaas
 • Dichte PVC

Alle zeilen zijn verkrijgbaar in tal van kleuren. Er bestaan ook automatische zwembadzeilen die geschikt zijn voor alle seizoenen.

Voor- en nadelen van een afdekzeil

 • + veilig+ goedkoper t.o.v. een rolluik
 • + houdt vuil tegen
 • - minder energiebesparend t.o.v. rolluik
 • - meer werk om te plaatsen t.o.v. een rolluik

Zwembad rolluik of lamellenafdekking

Je kan ook het zwembad afdekken met een rolluik. Een rolluik zorgt voor een optimale veiligheid voor spelende kinderen en huisdieren

Een zwembadrolluik bestaat uit PVC lamellen of uit polycarbonaat lamellen die verbonden worden met een scharnier. De lamellen bestaan uit PVC profielen met gesloten kamers en hebben een moeten een groot draagvermogen hebben. Bovendien dienen ze zeer goed bestand zijn tegen hagel, sneeuw, regen enz...

Een zwembadrolluik kan zowel bovengronds als in het water geplaatst worden. Je kan een zwembadrolluik zowel manueel als gemotoriseerd bedienen. De aandrijving van een zwembadafdekking zal gemotoriseerd gebeuren dankzij de elektrische buismotor. Er zijn verschillende soorten buismotoren verkrijgbaar: de bovengrondse buismotor en de onderwater buismotor. Bij een onderwater motor zijn er verschillende manieren om deze in te bouwen.

De PVC lamellen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals: wit, grijs, lichtblauw, donkerblauw, zandkleur, zwart ( solar ). De lamellen kunnen hol of met schuim gevuld zijn. De lamellen met schuim zijn sterker en minder buigzaam.

Het zwembadrolluik dient te voldoen aan de strenge veiligheidsnorm NF P90-308. Vraag na of de fabrikant / installateur hieraan voldoet. De afdekking moet het gewicht van een volwassene kunnen dragen en wordt en over het algemeen beschouwd als een betrouwbaar veiligheidssysteem.

Zwembad rolluik met solarlamellen

Door gebruik te maken van solarlamellen in het rolluik kan men tot 80% de verwarmingskosten reduceren. De speciale zonnecollectoren geven het zonlicht/warmte rechtstreeks af aan het water. Goede solarlamellen zijn voorzien van een gesloten scharnierpunt waardoor de indringing van vuil en algenvorming minimaal is. Je kan het zwembadwater tot 8° Celsius warmer houden dankzij sonarlamellen. Bovendien zijn ze ideaal voor de veiligheid en zeer stevig.

Zwembadrolluik opbouw / inbouwsystemen

Het rolluik op rol kan op verschillende manieren geplaatst worden:

 • bovengronds op rol;
 • inbouw in nis;
 • direct onder het wateroppervlak;
 • in een nis met frontpaneel;
 • op de bodem;
 • in de inlooptrap;
 • in nis in de wand;
 • onder de bodem met afneembare plaat;
 • onder de bodem met automatische klep;
 • onder de bodem in het midden van het zwembad;

De afwerking van de beschermplaat kan geschieden in een stalen RVS paneel of PVC / Polyester paneel.

Offerte zwembadafdekking aanvragen