De beste ligging en orientatie van een buitenzwembad

De ligging en plaats van het zwembad kan de grootte en de vorm bepalen. Plaats het zwembad op de juiste plaats in de tuin om er 100% van te kunnen genieten.

De oriëntatie van het buitenzwembad

Zonneschijn

Zorg er steeds voor dat het zwembad zo veel mogelijk in de zon ligt. Zonnewarmte warmt het zwembadwater op, waardoor de zwembadverwarming minder moet werken en waardoor er minder kosten aan het zwembad zijn.

We weten dat de zon in het oosten opkomt en in het westen ondergaat. Controleer eens op een zonnige dag ( liefst tijdens de zomermaanden ) welke plaats in de tuin de meeste uren zon krijgt en controleer daarbij of er schaduwplekken te ontdekken vallen. Bovendien is zwemmen in de zon veel aangenamer, zeker op dagen dat er wat meer wind is.

Plaats daarom het zwembad het best Noord-Oost, Oost of Noordelijk in de tuin. Hou zeker rekening met de ligging van een eventueel bijhorend terras aan het zwembad. Daar waar de ligzetels geplaatst worden moet het meeste zonneschijn opvangen worden zodoende je nooit met de rug tegen de zon in zit.

Schaduw & bomen

Zorg ervoor dat het zwembad niet geplaatst wordt waar er schaduw valt. Denk maar aan schaduw van de woning of gebouwen van buren ( garages, speeltuigen...) , struiken, bomen, bijgebouwen ( tuinhuis, poolhouse ) enz... Het is niet aangenaam om te zwemmen als er schaduw valt in het water. Het water voelt kouder aan. Een zwembad plaatsen dicht bij grote bomen, zorgt voor extra vuil en onderhoud van het zwembad. Plaats daarom een zwembad nooit in de directe buurt van bomen of struiken die hun blad verliezen.

Heb je kleine kinderen, dan kan schaduw toch een aangename factor zijn. Je kan ervoor opteren om gedeeltelijk schaduw toe te laten door een bijgebouw, pergola of zonnescherm. Zonnebrand is echt niet aangenaam.

Privacy & rust

Hou je van rust en privacy en wens je in alle rust te genieten van je zwembad dan dien je rekening te houden met een aantal zaken. Is je bouwperceel groot genoeg en er is voldoende zonneschijn aanwezig dan kan je opteren om het zwembad aan de zijkant of achteraan de tuin te plaatsen. Veel mensen vinden het bijvoorbeeld niet prettig dat spelende kinderen met bijhorend lawaai direct aan hun terras of woning spelen. Daarom kan je het zwembad beter wat verder in de tuin plaatsen. Het nadeel is wel dat je dan minder van het zwembad kan genieten terwijl je op terras zit of binnen in de keuken / salon zit. Bovendien heb je minder controle over wat er gebeurt in het zwembad.

Hou wel rekening met de stedebouwkundige voorschriften indien een zwembad verder dan 30 meter van de woning wordt geplaatst.

Hou je van privacy, dan dien je ervoor te zorgen dat er niet te veel inkijk is vanop straat of van buren. Zorg voor voldoende schutting om je privacy te garanderen.

Kleine kinderen

Hou er steeds rekening mee dat een zwembad steeds een risico vormt voor kleine kinderen. Indien het zwembad dichtbij huis wordt geplaatst, heb je meer controle over spelende kinderen.

Aard & toegankelijkheid terrein

Het aanleggen van een privézwembad neemt veel plaats in. Wettelijk gezien mag je 1 meter van de perceelgrens een zwembad plaatsen. Toch is dit zeer weinig. Hou er rekening meer dat een ondergronds privézwembad dient uitgegraven te worden. Hou er rekening mee dat een graafmachine rondom de kuil dient te kunnen passeren en het overtollige zand moet kunnen stockeren en afvoeren.

Controleer ook steeds of de ondergrond het toelaat om een zwembad te plaatsen. Slecht dragende grond is niet geschikt om een zwembad te plaatsen. Er kunnen extra (funderings)kosten aangerekend worden ( stabiliteitsstudie, betonwerken, stukwerken, bronbemaling terrein...) . Het waterpeil mag ook niet te hoog zijn. Dit moet steeds onder het peil van de onderkant van het zwembad liggen. Is dit niet het geval, dan kan grondwaterdruk de bodem van het zwembad beschadigen.

Kijk ook goed na of het zwembad niet op een te lage plaats op het terrein is gelegen. Vervuild regenwater of grondwater kan in het zwembad sijpelen als het op een lager gelegen deel geplaatst wordt.

Vervolgens dien je na te kijken of het mogelijk is om een graafmachine of hijskraan toe te laten op het terrein. Kunststof zwembaden ( bestaan uit 1 stuk) bijvoorbeeld worden met een kraan in de kuil geplaatst.

Rond het zwembad

Ook rondom het zwembad zijn er zaken waarmee je rekening dient te houden. Zij kunnen veel plaats innemen en de ligging van uw zwembad beïnvloeden. Denk maar aan:

  • Poolhouse: bijgebouwen kunnen ervoor zorgen dat het zwembad veel veder van de perceelgrens dient geplaatst te worden;
  • Zonneterras: een zonneterras kan veel plaats innemen;
  • Afdekzeil: voorzie extra plaats voor een afdekzeil op rol;
  • Buitendouche: waar ga je de buitendouche plaatsen;
  • Technieken: waar voorzie je plaats voor de technische installatie; ( warmtepomp / collectoren / afvoeren... )
  • Borders: moeten er plantenborders voorzien worden of niet;
  • Boordstenen: werk je met een boordsteen of niet;

Winderige plaats

Plaats het zwembad op een plaats waar er zo weinig mogelijk wind aanwezig is. Woon je toch op een plaats waar veel wind is ( kust, landelijk gebied, hoger gelegen percelen... ) dan kan je opteren om de wind op te vangen door een schutting, een bijgebouw zoals een poolhouse of zwembadoverkapping. Plaats zeker een afdekzeil of noppenfolie om de afkoeling van het water tegen te gaan.

Plaats de skimmers van een skimmerzwembad tegen de wind in, zo drijft vuil op het wateroppervlak sneller weg in de skimmers.

Liever toch dicht bij de woning

Is er niet veel plaats om een zwembad te plaatsen, dan kan het ook aangenaam zijn om een zwembad dichtbij huis te plaatsen. Zo kan je met vrienden en familie genieten van het zicht, zowel buiten als binnen. Het terras bij huis doet dan meestal dienst om te genieten van een heerlijke maaltijd of barbecue. Er bestaan al kleine kwalitatieve privézwembaden voor kleine tuinen.

Binnenzwembad

Wens je het ganse jaar te genieten van het zwembad, hou je van 100% privacy en rust, dan kan je steeds een binnenzwembad plaatsen.

Offerte zwembad aanleggen