Welke afmeting & grootte kiezen

Welke afmeting dien je te kiezen voor de plaatsing van jouw zwembad? Er zijn een aantal belangrijke zaken die je in achting dient te nemen.

Welke grootte kiezen?

Eerst en vooral dien je je zelf af te vragen voor welke toepassing het zwembad zal gebruikt worden. Is het een louter recreatief zwembad, wens je als een volleerd zwemmer baantjes te trekken of hou je liever van een jetstream in het zwembad? Het gebruik zal de grootte van de kuip bepalen.

Recreatieve zwembaden kan je het best voorzien van een makkelijke inlooptrap voor kleine kinderen. Wens je het zwembad te gebruiken om jouw conditie op peil te houden dan is een tegenstroom zwembad ideaal.

Uiteraard zullen de ligging en de oriëntatie de grootte ook bepalen.

Kies steeds een zwembad in functie van het gebruik. Zo zal je langer genieten van het zwembad.

Minimale afmetingen  privé zwembad

Wij raden aan om een zwembad te kiezen van minimum 4 meter breed en 8 meter lang. Een te smal zwembad zal ervoor zorgen dat kinderen niet meer veilig kunnen springen of duiken in het water. Heb je geen kinderen dan kan een smal maar lang zwembad ideaal zijn om lange afstanden te zwemmen. Een klein rond zwembad kan dan weer ideaal zijn om eventjes af te koelen na het gebruik van de sauna of hammam.

Bij sommige soorten zwembaden ben je sowiezo gebonden aan standaardafmetingen. Vooral bij de préfabzwembaden zoals kunststof zwembaden ben je gebonden, maar het prijskaartje ligt wel een stuk lager dan bij een zwembad op maat. Bouwkundige zwembaden bieden dan weer het voordeel dat je niet gebonden bent aan afmetingen van een fabrikant daar het zwembad op maat wordt gemaakt.

Diepte van het zwembad

Uit ervaring weten we dat een te diep zwembad niet handig is. Zeker als het zwembad gebruikt zal worden voor kinderen. Volwassenen kunnen makkelijk staan in een diep zwembad, toch blijft het voor kinderen niet makkelijk als ze niet kunnen rechtstaan, ook al kunnen ze goed zwemmen.

Kies daarom voor een bad dat niet te diep is maar waarin je toch nog kan duiken. Hou ook rekening met een extra energieverbruik bij baden die dieper zijn dan 1,50m. Het opwarmen en warm houden van zwembadwater kost extra energie. Bovendien dient de pomp veel zwaarder te zijn daar het zwembad een groot volume heeft. Ook filters en chloor zullen meer moeten vervangen / aangevuld moeten worden.

Veilig springen of duiken in een zwembad? Kies dan een minimumdiepte van 1m50.

Zwembad afmetingen

Afhankelijk van het soort zwembad zijn er een aantal standaard afmetingen te verkrijgen bij zwembadleveranciers. Een bouwkundig zwembad ( zwembad op maat ) is niet onderhevig aan vaste afmetingen daar het zwembad volledig ter plaatse wordt gemaakt aan de hand van een eigen ontwerp. Kies je voor een kunststof zwembad zoals een kunststof zwembad, een stalen zwembad, een opzetzwembad in metaal of hout of een opblaasbaar zwembad dan zijn er een aantal vaste afmetingen verkrijgbaar. Doch zijn de afmetingen per préfabzwembad verschillend per fabrikant.

Afmeting opblaasbare kinderzwembaden

Dergelijke zwembaden zijn verkrijgbaar in alle vormen en kleuren. Deze kunnen rond, ovaal of rechthoekig zijn. Er zijn geen standaard afmetingen verkrijgbaar. Zij zijn geschikt voor kleine kinderen en baby's.

Opbouw / opzetzwembaden

Opzetzwembaden kunnen worden onderscheiden in zwembaden zonder frame met opblaasbare bovenrand, opzetzwembaden met klein frame of de zware opzetzwembaden.

  • Ronde opzetzwembaden met opblaasbare bovenrand: verkrijgbaar van Ø 180 cm tot Ø 550 cm - Diepte: 50 cm - 120 cm.
  • Opzet zwembaden met klein frame ( rond / rechthoek / ovaal / vierkant )
  • Opzet zwembaden met zwaar frame ( rond / rechthoek / vierkant )

Afmeting rechthoekig polyester zwembad

Kunststof zwembaden worden geleverd in voorgevormde kunststof vormen. Bij dit type zwembad zijn er een aantal standaardafmetingen verkrijgbaar. Ze kunnen ook op maat gemaakt worden.

  • 12m x 4,1m x 1,6m ( L x B x D )
  • 11m x 4,0m x 1,5m ( L x B x D )
  • 10m x 4,1m x 1,6m ( L x B x D )
  • 9m x 4,0m x 1,5m ( L x B x D )
  • 8m x 4,1m x 1,6m ( L x B x D )
  • 6m x 3,0m x 1,5m ( L x B x D )

Afmeting betonnen zwembaden

Betonnen zwembaden zijn bouwkundige zwembaden. Aangezien deze op maat en ter plaatse gemaakt worden, zijn de afmetingen vrij te bepalen.

Onderhoudskosten

Ten laatste dien je rekening te houden met kosten. Hoe groter het zwembad hoe meer vaste kosten en onderhoudskosten met zich meebrengt. Trek deze kosten af van het budget dat je voorziet bij de aanleg van een zwembad, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Offerte zwembad aanleggen